Підгодовування птахів взимку: як, коли і чим правильно годувати пернатих — Національний заповідник "Хортиця"

Гід по Хортиці у вас в кишені

Мобільний додаток

  • Працює будь-де без доступу до мережі!
  • Ілюстровані розповіді про понад 150 цікавих місць, пам’яток історії та природи
  • Пішохідні, велосипедні та автомобільні маршрути між будь-якими точками
  • Навігація, пошук та всі об’єкти інфраструктури

Завантажити з Google Play

Виступ Січових козаків

Підгодовування птахів взимку: як, коли і чим правильно годувати пернатих

Підгодовування птахів взимку: як, коли і чим правильно годувати пернатих

Зима - улюблена багатьма з нас пора року, з якою асоціюється сніг, новорічні свята, казкові зимові пейзажі, і, звичайно ж, годівниці для птахів. Саме зима - пора року, коли пернаті потребують нашої допомоги, щоб вижити в найважчі часи. Але допомагаючи птахам, важливо робити це правильно, щоб не завдати шкоди їхньому здоров'ю. У цьому матеріалі ми розповімо про всі тонкощі такої корисної та важливого справи, як годування птахів взимку, щоб ви могли зробити допомогу якомога ефективнішою.

Коли потрібно підгодовувати птахів?

Найперше, і одне з найважливіших питань - коли саме починати підгодовувати птахів взимку, і коли необхідно припинити це. Дикі птахи протягом усього року здатні самостійно знаходити собі їжу, але під час суворої зимової погоди птахи можуть втратити доступ до їжі, і можуть досить швидко померти від голоду. Саме тоді наша допомога у вигляді підгодівлі стане дуже доречною - тимчасово втративши доступ до природної кормової бази, птахи зможуть знайти їжу в годівницях, щоб уникнути виснаження і смерті.

Для початку підгодовування птахів необхідна наявність хоча б однієї з перерахованих погодних умов:

  • наявність сніжного покриву: під масивним шаром снігу птахам складніше знайти їжу;
  • утворення криги на поверхні землі і на гілках дерев (ожеледь): при такій погоді роздобути харчування птахам практично неможливо;
  • сильні морози (-10 °С і нижче): в такі періоди кормова база скорочується, а організм птахів вимагає більше харчування, щоб пережити холод.

У зимовий період велика частина птахів гине саме через голод, саме тому так важливо допомогти їм пережити найважчий час, коли природний корм практично недоступний, а організм через холод вимагає навіть більшої, ніж звичайно, кількості їжі, адже птахам необхідно підтримувати постійну температуру тіла, і чим холодніше на вулиці, тим більше енергії йде на це у організму. Сам по собі холод не такий небезпечний, як його поєднання зі снігом або ожеледицею, який перекриває шлях до їжі, така погода для птахів - дуже несприятлива, і саме в такі періоди відзначається найбільша смертність серед пернатих.

Отже, якщо випало достатньо снігу (особливо якщо він мокрий, липкий), або якщо пройшов крижаний дощ і все навколо покрилося льодом, або якщо настали досить сильні морози, необхідно починати годувати птахів. Як тільки сніг розтанув і морози припинилися, підгодівлю можна призупинити до настання зимової погоди, щоб птахи не втратили здатність знаходити їжу в природному середовищі. Але протягом складних погодних умов необхідно забезпечити безперервне підгодовування птахів. Особливо важливо допомагати кормом в другій половині зими, коли більша частина ягід з'їдена або замерзла.

Як правильно годувати птахів?

Для годування птахів взимку потрібно розмістити одну або декілька годівниць. Це може бути придбана в магазині, або зроблена самостійно дерев'яна годівниця, або ж саморобна годівниця з підручних засобів, наприклад, з пластикової пляшки, або з пакета від соку/молока.

Найпростіше зробити годівницю з пластикової пляшки, для цього на поверхні пляшки потрібно зробити розріз у вигляді літери Н, відігнути верхню частину, зробивши "дах", і загнути нижній край всередину, щоб вийшов поріжок без гострих країв. Якщо в нижній частині годівниці, на яку будуть сідати птахи, залишилися гострі краї, їх необхідно заклеїти ізоляційною стрічкою, інакше птахи можуть серйозно поранити ніжні лапки. У дні пляшки обов'язково потрібно зробити набір маленьких отворів, через них буде стікати вода, не даючи корму перетворитися в замерзлу брилу. Отриману конструкцію можна розмістити, прив'язавши до дерева або іншого нерухомого об'єкту натуральною мотузкою, не допускаючи розгойдування годівниці на вітрі. Таку годівницю можна зробити з будь-якої пляшки, особливо ефективною буде подібна годівниця з ємності об'ємом 5-6 літрів, як на фото на початку цієї статті.

Існують й інші, більш складні варіанти годівниць. У їх числі - автоматичні годівниці з дозатором, що дозволяє в міру необхідності рівномірно подавати корм у відкритий простір.

Розмістити годівницю можна як у себе у дворі або на балконі, так і в дикій природі - у лісі, на відкритому просторі, загалом, скрізь, де можуть бути птиці. Деяких птахів - граків, ворон, сойок, галок, фазанів, можна годувати і без спеціальних годівниць, насипавши корм на відкритих ділянках землі, на пеньках, штучних спорудах (бетонних блоках, електричних шафах і т.д.), попередньо переконавшись, що корм не занесе опадами і він не примерзне до поверхні. Така підгодівля може стати в нагоді не тільки птахам, але і диким тваринам - зайцям, лисицям, косулям, кабанам, оленям.

Дуже важливо забезпечити безперервну підгодівлю птахів, протягом усього періоду несприятливої погоди в годівниці повинна бути їжа! Вибираючи місце для розміщення годівниці, обов'язково робіть це з урахуванням можливості постійного її поповнення.

Чим можна та чим не можна годувати птахів?

Щоб не нашкодити птахам, потрібно уважно поставитися до підбору продуктів, якими ви будете наповнювати годівниці. Багато людей за традицією або через незнання використовують для годування птахів продукти, які давати їм ні в якому разі не можна.

Ніколи не годуйте птахів хлібом, пшоном, смаженим насінням, солоними та копченими продуктами! Ці продукти дуже шкідливі для птахів, і можуть привести їх до смерті!

Хліб має властивість збільшуватися в об'ємі від вологи, також він здатний до бродіння, і призводить до закупорки органів травлення птахів. Це відноситься абсолютно до всіх сортів і різновидів хліба, цей продукт, незважаючи на популярність, категорично протипоказаний для птахів. Пшоно, на відміну від проса, позбавлене природної оболонки, через це на його поверхні скупчуються окислені жири і шкідливі хімічні речовини, що може привести до смерті птахів. Смажене насіння, як і будь-які смажені продукти, наносять непоправну шкоду печінці птахів, що сильно підвищує ризик смертності.

Чим же можна годувати птахів взимку? Продуктів, які добре підходять для підгодовування птахів, досить багато. Серед них - пшенична та кукурудзяна крупа, несмажене та несолоне насіння соняшника, просо, пшениця, перловка, квасоля, сочевиця, вівсянка, льон, горох. Чимало птахів прилетять поласувати несолоним салом, яке можна як розмістити в годівниці (порізаним на кубики), так і закріпити шматочками на гілках дерев. Великим птахам припаде до душі також порізаний кубиками гарбуз, морква, якісний корм для собак. Такі продукти можна розміщувати і без годівниць, на відкритих просторах, наприклад, на великих пеньках або в проталинах під деревами.

Підгодовування птахів на Хортиці

Фауна Національного заповідника "Хортиця" налічує понад 200 видів птахів, і завдяки зручному місцю розташування острова і його доступності, кожен може допомогти пернатим мешканцям Хортиці пережити холоди. Під час зимових прогулянок ви завжди можете взяти з собою якусь кількість корму, і наповнити їм годівниці, які зустрінуться вам на шляху. Найбільше годівниць ви знайдете в північній частині Хортиці - на території святилищ, уздовж великих популярних стежок, поблизу селищ, баз відпочинку та профілакторіїв. Намагайтеся наповнювати перш за все порожні і майже порожні годівниці. Крім того, ви завжди можете розмістити свої власні годівниці в місцях, де нерідко буваєте, і періодично наповнювати їх, а птахи з радістю віддячать вам своєю появою в улюблених вами місцях.

Також взимку на острові Хортиця час від часу проводяться масові акції з підгодовування птахів, на яких ви зможете дізнатися все про правильну підгодівлю, навчитися робити годівниці різних конструкцій з підручних матеріалів, дізнатися багато нового про різноманітність видів птахів заповідника, а також познайомитися з любителями природи і небайдужими жителями нашого міста, і приємно провести час в хорошій компанії. Дізнатися докладніше про майбутні заходи ви можете на сторінці організатора акцій в Facebook.

Олексій Толмачов

Гід по Хортиці у вас в кишені

Мобільний додаток

  • Працює будь-де без доступу до мережі!
  • Ілюстровані розповіді про понад 150 цікавих місць, пам’яток історії та природи
  • Пішохідні, велосипедні та автомобільні маршрути між будь-якими точками
  • Навігація, пошук та всі об’єкти інфраструктури

Завантажити з Google Play

Кемпінг Сагайдачний

RocknRope: роупджампінг, скелелазання, естремальні експедиції

Теплоходные экскурсии и аренда теплохода в Запорожье от компании Речной Трамвайчик

Куди піти

Кам'яниста гряда з високих скель, що простяглася з заходу на схід від арочного мосту до скелі Верхня Голова

Цікавий факт

В одному з куточків дендропарку на острові Хортиця є ялівцевий гай. Повітря тут завжди надзвичайно чисте, наповнене ароматом свіжої хвої. За добу 1 гектар ялівцю здатний очистити атмосферу великого міста від хвороботворних організмів.