Первоцвіти Хортиці — Національний заповідник "Хортиця"

Гід по Хортиці у вас в кишені

Мобільний додаток

  • Працює будь-де без доступу до мережі!
  • Ілюстровані розповіді про понад 150 цікавих місць, пам’яток історії та природи
  • Пішохідні, велосипедні та автомобільні маршрути між будь-якими точками
  • Навігація, пошук та всі об’єкти інфраструктури

Завантажити з Google Play

Виступ Січових козаків

Первоцвіти Хортиці

Первоцвіти Хортиці

Початок весни - саме час відправитися на прогулянку по мальовничих місцях улюбленого краю. Перші теплі промені сонця зігрівають землю, і там, де зовсім недавно лежав сніг, з'являється нове Життя. Всюди починають співати птахи, повітря наповнюється ні з чим не порівнянним весняним ароматом, а крізь ще вологий грунт пробиваються перші паростки соковитої зеленої трави. Разом з нею тут і там з'являються різнокольорові цяточки яскравих вісників весни - первоцвітів. Саме вони, найперші й найдовгоочікуваніші квіти, давно вже стали одним з головних символів пробудження природи. Сьогодні ми познайомимося з ними ближче, і дізнаємося про те, наскільки цінні природні скарби живуть на заповідній землі Хортиці.

Звертаємо вашу увагу на те, що всі рослини на острові Хортиця охороняються заповідним режимом. Витоптувати, пошкоджувати, а тим більше зривати їх категорично заборонено. Крім того, практично всі первоцвіти (і всі перераховані в цьому оповіданні) занесені до Червоної книги, і знищення таких рослин на будь-якій території (навіть не заповідній) може потягнути за собою кримінальну відповідальність! Зустрівши на своєму шляху цих яскравих посланників Весни, ви завжди можете помилуватися ними, сфотографувати їх, і побачити на власні очі одне з найпрекрасніших творінь Природи. Будь ласка, цінуйте це, і збережіть це Чудо для природи нашого краю і для майбутніх поколінь. Бережіть природу!

Проліска дволиста

Проліска дволиста

Ця невелика, проте дуже яскрава квітка, однією з перших радує нас на самому початку весни. Її яскраві блакитні квіточки - як розкриті, так і у вигляді бутонів, з'являються найчастіше ще до остаточного зникнення снігового покриву, тоді квіти пробиваються крізь сніг в місцях, де теплі промені сонця прогрівають землю ще ранньою весною. За це її іноді називають блакитним підсніжником.

Проліска дволиста

Цвіте проліска зазвичай в березні-квітні, і на піку сезону цвітіння нерідко можна зустріти великі галявини, буквально всіяні цими красивими квіточками. Росте ця квітка в листяних і змішаних лісах, в чагарниках, частіше - в півтіні. Ця дуже корисна рослина є одночасно декоративною, медоносною і навіть лікарською, тому проліски вирощують в тому числі і штучно.

Брандушка різнобарвна (степовий підсніжник)

Брандушка різнобарвна

Рідкісний вид первоцвітів, єдиний з роду брандушрок, що живуть в Україні. Яскраво-рожеві, лілові, а іноді і блідо-рожеві квіти брандушки зазвичай з'являються на схилах балок і в степовій цілині на початку березня, і квітнуть приблизно 2-3 тижні. У однієї рослини розкриваються від 1 до 4 поруч розташованих квіток, кожна з яких квітне близько 8-10 днів. По закінченню цвітіння листя продовжують зростання і згодом досягають до 20-30 см висоти, а під землею формується плід, який дозріває на початку літа.

Брандушка різнобарвна

Важливо відзначити, що молода рослина зацвітає не відразу, а тільки на 6-7 рік життя! Через обробку земель, розорювання, терасування та витоптування чисельність брандушки скорочується, тому цей вид потребує особливої охорони.

Шафран сітчастий

Шафран сітчастий

Красиві білі квіти з тонкими бузковими смужками на пелюстках, які нерідко зустрічаються великими групами. Ці квіти іноді називають крокусами (від латинської назви цієї рослини). З ним пов'язана одна цікава легенда: одного разу грецький бог Гермес під час тренування на стадіоні метнув диск і ненавмисно смертельно поранив свого друга Крокоса. Змучений совістю, Гермес вирішив увічнити пам'ять про друга, і зробив так, що з крапель крові Крокоса виросли красиві квіти. Так і з'явилися крокуси-шафрани.

Шафран сітчастий

Відомо дуже багато видів шафранів, в тому числі і для штучного розведення, але серед дикорослих видів в Запорізькій області шафран сітчастий - єдиний представник роду. Листя шафрану сітчастого з'являються на поверхні землі ще за 20-25 днів до початку цвітіння. Самі ж квіти з'являються зазвичай в кінці лютого - на початку березня, а в особливо теплі зими шафран може зацвісти навіть наприкінці січня!

Шафран сітчастий

Квіти шафрану сітчастого цікаві тим, що вони здатні в разі опадів або під снігом закриватися так щільно, що жодна крапля дощу або снігу не потрапить всередину квітки. Це допомагає шафрану зберегти дорогоцінний пилок для розмноження. А коли знову пригріває сонечко і стає сухо, ці квіти немов перетворюються, розкриваючись і розправляючи пелюстки в сторони, як би збільшуючись в розмірі. Це допомагає привабити бджіл, яких всередині квітки чекає солодкий і смачний нектар.

Сон чорніючий (сон-трава)

Сон чорніючий (сон-трава)

Легендарна рослина, яку в народі вже давно охрестили королевою весняних квітів. І не дарма, адже вигляд цієї квітки дійсно зачаровує. Стебла, листя і квітки цієї рослини дуже красиво блищать в сонячному світлі, а сама квітка забарвлена в глибокий фіолетовий колір. Розгойдуючись на вітрі, ці пухнасті дзвіночки переливаються всіма кольорами веселки, повідомляючи про розквіт нової весни. А коли стає похмуро, відчуваючи наближення негоди, квіти закриваються і поникають, як би засинаючи. За це і дали їм назву "сон-трава". Завдяки здатності "засипати" рослина оберігає себе від переохолодження, а квітка - від попадання вологи всередину. Пухнасті волоски також створені для захисту - від перепадів температури і від надмірного випаровування вологи на сонці.

Сон чорніючий (сон-трава)

Квіти сон-трави розкриваються одночасно з появою листя. Масове цвітіння припадає на середину квітня, коли тепло вже стає впевненим і стабільним. У деяких місцях ці рослини утворюють цілі скупчення, які особливо красиво переливаються в світлі сонця, блищать від похитування на вітрі. Відцвітаючи, вони перетворюються в пухнасті кульки. Сон-трава поступово скорочує свою чисельність, і потребує дбайливого ставлення, охорони і піклування.

Тюльпан гранітний та тюльпан дібровний

Тюльпан гранітний

Яскраво-жовта квітка, яку можна зустріти в квітні-травні на скелястих берегах Старого і Нового Дніпра - рідкісний ендемічний вид. Це означає, що росте він тільки на обмеженій території з певним видом ландшафту, а тому зустрічається досить рідко і потребує захисту від зниження чисельності. Ця квітка з давніх часів вважалася символом щастя. Також на Хортиці росте і її "брат-близнюк" - тюльпан дібровний, який практично неможливо відрізнити за зовнішніми ознаками від тюльпана гранітного, однак зустрічається він дещо в іншій місцевості (не на скелях і кам'янистих схилах, а в байрачних лісах і рідколіссі), і квітне дещо пізніше (не в першій, а частіше в другій половині квітня).

Тюльпан дібровний

Тюльпан дібровний - не ендемічний вид, він досить поширений на північ від нашого регіону, проте Запорізька область потрапляє на південний кордон ареалу проживання цієї квітки, тому в наших краях він зустрічається рідше, а на південь його вже й зовсім немає.

Рябчик руський

Рябчик руський

Рослина з досить високим стеблом (до 50 см у висоту), ниткоподібним приквітковим листям, і темно-пурпуровими квітами, що спадають дзвіночками. Особливість цієї рослини - досить довгий життєвий цикл: потрапляючи в грунт, його насіння дозріває ще понад 300 діб, перш ніж вже наступної весни прорости. Однак навіть після цього лише один листочок рослини формується ще 2-3 роки, а стебло формується лише після 4го року життя. На 5-6 році рослина вперше зацвітає (в квітні-травні), потім цвітіння триває щороку протягом 10-15 років, після чого частина рослини відмирає і стає основою нової молодої рослини, і цикл повторюється.

Рябчик руський

Уявіть, скільки небезпек і ризиків очікує цю квіточку на такому довгому і складному життєвому шляху! Саме тому чисельність його вельми невелика, а зростає рябчик в основному у важкодоступних для людини місцях - в густих чагарниках, на скелястих обривах і кам'янистих схилах. Якщо вам пощастить зустріти такий "рябий дзвіночок", не ображайте його, цінуєте цю зустріч, і вона неодмінно принесе вам удачу!

Фото та текст: Олексій Толмачов

Гід по Хортиці у вас в кишені

Мобільний додаток

  • Працює будь-де без доступу до мережі!
  • Ілюстровані розповіді про понад 150 цікавих місць, пам’яток історії та природи
  • Пішохідні, велосипедні та автомобільні маршрути між будь-якими точками
  • Навігація, пошук та всі об’єкти інфраструктури

Завантажити з Google Play

Кемпінг Сагайдачний

RocknRope: роупджампінг, скелелазання, естремальні експедиції

Теплоходные экскурсии и аренда теплохода в Запорожье от компании Речной Трамвайчик

Куди піти

Унікальний історико-культурний комплекс, що відтворює образ козацької столиці і атмосферу часів козацтва

Цікавий факт

З 1944 по 1952 рік у південній частині Хортиці проходила тимчасова залізнична магістраль, яка пов'язала через острів Хортиця правий і лівий берег Запоріжжя на час відновлення основних мостів після війни. Насип від цієї залізниці збереглася на Хортиці до наших днів.