Нічні мисливці Хортиці — Національний заповідник "Хортиця"

Гід по Хортиці у вас в кишені

Мобільний додаток

  • Працює будь-де без доступу до мережі!
  • Ілюстровані розповіді про понад 150 цікавих місць, пам’яток історії та природи
  • Пішохідні, велосипедні та автомобільні маршрути між будь-якими точками
  • Навігація, пошук та всі об’єкти інфраструктури

Завантажити з Google Play

Виступ Січових козаків

Нічні мисливці Хортиці

Нічні мисливці Хортиці

Настало літо – час довгих спекотних днів, і тихих ночей, ваблячих на прогулянку своєю довгоочікуваною приємною прохолодою. З настанням довгих і по-особливому барвистих вечірніх сутінків, повітря наповнюється ароматом польових трав і річковою свіжістю, а світ навколо затихає, занурюючись в чарівний світ літніх сновидінь. Чим глибше опускається сонце під горизонт, тим рідше стають чутні пташині голоси, а на зміну їм приходить мелодійне і заколисуюче стрекотіння цвіркунів і спів цикад. Але є в природі птахи, які в цей час тільки прокидаються, і, розправивши крила, відправляються на полювання, крізь темряву подорожуючи в світ таємничої і загадкової ночі.

Вирушаючи на нічну прогулянку по Хортиці, ви цілком ймовірно зустрінете на своєму шляху цих птахів. Хто ж вони – нічні вартові Хортиці? Як їх розпізнати, чи можна почути їх і побачити? Про це ви дізнаєтесь в нашій розповіді, присвяченій нічним мисливцям заповідного острова.

 

Сова вухата

Звичайно ж, найвідоміші нічні мисливці – це сови. На Хортиці зустрічається 5 видів сов – вухата сова, сплюшка, сіра сова, болотна сова і хатній сич. Найбільш поширений на Хортиці вид – вухата сова. Цей птах зустрічається майже на всій території острова, причому живе вухата сова в наших краях круглий рік, не відлітаючи у теплі краї на зиму. Крім Хортиці, вухата сова досить часто селиться в парках і скверах нашого міста. Вухаті сови заселяють старі гнізда ворон і сорок, віддаючи перевагу лісовій місцевості, особливо – ділянкам з хвойними деревами. Сова вухата – середній за розмірами птах, довжина тіла сови сягає 31-37 см, а розмах її крил – трохи менше метра. Харчується вухата сова переважно гризунами – мишами і полівками, але іноді в її раціоні можуть з’явитися комахи і навіть птахи.

Сова вухата

Незважаючи на досить великий розмір птиці, помітити її не так просто. У світлий час доби сови нерухомо сидять на гілках дерев або в гніздах, і завдяки маскувальному забарвленню їх можна не помітити навіть в упор.

Сова вухата маскується на дереві

Ці птахи починають проявляти активність з настанням вечірніх сутінків, коли вже стає досить темно. Але їх політ – абсолютно безшумний, і помітити птаха, що летить у темряві, можливо лише випадково. Шанси виявити вухасту сову значно підвищуються тоді, коли у сов з'являється потомство – з червня по серпень. Підрослі пташенята, які вже вчаться літати – зльотки, з настанням сутінків починають просити у батьків їжу, повідомляючи про себе характерним писком, який неможливо сплутати ні з чим:



Багато хто, принаймні кілька разів у житті, напевно чули цей звук – це і є писк зльотків вухатих сов! За цими звуками досить легко виявити місцерозташування самих пташенят, які, як правило, знаходяться досить близько до місця гніздування або безпосередньо на ньому. Розташувавшись неподалік, і дотримуючись повної тиші і максимальної обережності, можна спостерігати за цими кумедними совенятами – побачити, як вони вчаться літати, перестрибуючи з гілки на гілку, подивитися, як їх годують батьки.

Зльотки вухатої сови

Дуже вражаюче виглядає політ дорослої сови під час полювання - розправивши величезні крила, цей красивий птах ширяє над землею в пошуках здобичі. Зверніть увагу, що тривожити цих птахів дуже небажано – якщо ви будете знаходитися недалеко від гнізда, батьки не зможуть годувати пташенят, поки ви не відійдете на безпечну відстань! Ні в якому разі не використовуйте джерела світла для спостереження за совами - світло ліхтаря засліпить птахів!

Сова вухата на тлі повного Місяця

Писк пташенят - не єдиний звук, який можуть видавати вухаті сови. У період токування (ранньою весною), а іноді і влітку, сови видають низьке "ууу":

 

Сплюшка

Під час нічної прогулянки по Хортиці влітку ви можете почути ось такий звук:



Такі звуки, схожі на монотонний свист, що нагадує звук "сплю" або "тююю", видає найменша сова острова Хортиця – сплюшка, або зорька. На відміну від вухастої сови, ця пташка прилітає до нас тільки на літо, і зустрічається вона у нас приблизно з кінця квітня по кінець серпня. Це дуже маленька сова – довжина її тіла складає всього 15-20 см, розмах крил не перевищує 50 см, а важить пташка від 60 до 130 грамів. Полює сплюшка на досить дрібну здобич – нічних метеликів, жуків, капустянок та інших комах, рідко – на дрібних ящірок і маленьких жаб.

Сплюшка з капустянкою

Сплюшка селиться в дуплах дерев, в ущелинах скель, іноді – в норах на обривах. Сова надає перевагу листяним лісам, паркам, садам і рідколіссям.

Сплюшка визирає з дупла

Завдяки невеликим розмірам і дуже доброму маскувальному забарвленню, вдень сову помітити практично неможливо. Зачаївшись на дереві де-небудь між гілок, сплюшка стискає і вертикально витягає тіло, закриває очі, і її стає неможливо відрізнити від зламаного дерев'яного сучка.

Сплюшка на дереві

Маскування сплюшки настільки ефективне, що денні птахи можуть навіть не підозрюючи про наявність сови перебувати буквально в сантиметрах від хижака.

Сплюшка

Побачити цю сову дуже складно і вночі. Зате почути – дуже просто! Немов маленький маячок, сплюшка кожні кілька секунд видає звук, який чути за сотні метрів від сови. При певному везінні, рухаючись на слух до джерела звуку, є ймовірність і побачити саму сову, яка зазвичай влаштовується де-небудь нагорі на краю сухої гілки, на опорі лінії електропередач або на дротах, виглядаючи здобич.

 

Дрімлюга (рос. Козодой)

Є серед звуків ночі і такий, який неможливо сплутати з жодним іншим звуком:



Почути його можна літніми ночами, особливо – в сутінках. Кому ж належить такий оригінальний спів? Знайомтеся, одна з самих незвичайних пташок острова Хортиця – дрімлюга.

Дрімлюга

Дрімлюга – це не сова, але багато в чому він дуже схожий на сов. Активний він виключно в темний час доби; так само, як і сови, дрімлюга володіє мистецтвом абсолютно безшумного польоту, а опірення птаха створено для бездоганного маскування на місцевості. Дрімлюги прилітають до нас тільки на літо, зустріти їх на Хортиці можна приблизно з травня по серпень. На відміну від багатьох птахів, вони селяться не в гніздах і не в дуплах, а безпосередньо на землі. Вдень дрімлюга може сидіти на землі серед сухих гілок і листя, або ж може сісти на дерево, розташувавшись не поперек гілки, як це роблять інші птахи, а вздовж. Притулившись тілом до гілки або до землі, птах витягується і прикриває очі, зливаючись з навколишнім середовищем і не дозволяючи хижакам виявити себе на місцевості.

Дрімлюга на землі

З настанням сутінків дрімлюга прокидається і виходить на полювання. Розташувавшись на гілці з гарним обзором, він може досить довго сидіти, видаючи характерний звук "рьрьрьрьрьрьрьрьрьрь", періодично міняючи тональність, гучність і швидкість звучання. Закінчивши спів, птах може злетіти, голосно ляскаючи крилами, і переміститися на інше дерево. Політ дрімлюги – дуже різкий і маневрений, адже цей птах полює на льоту. Відкривши в польоті свій дуже широкий рот, він ловить літаючих комах – нічних метеликів, жуків, мошок, комарів, клопів. Завдяки пухкому "совиному" пір’ю, дрімлюга в польоті здається більшим, ніж він є насправді. Довжина тіла птаха – 25-28 см, за розміром він трохи крупніше дрозда. Розмах крил дрімлюги – до 60 см, вага – від 50 до 100 грамів.

Дрімлюга на дереві

Як і у сов, у дрімлюги дуже великі очі, які допомагають йому в нічному полюванні. Цікава особливість очей цього птаха полягає в здатності добре відбивати світло, яке спрямоване на нього – якщо посвітити здалеку на дерево, на якому імовірно розташувався дрімлюга, можна виявити його по яскравому точковому відблиску очей.

Дрімлюга на гілці дерева

Незвичайна російська назва птаха – “козодой”, походить від того, що птаха нерідко можна зустріти біля стада худоби на пасовищі. Насправді, птах не доїть кіз, а прилітає на скупчені біля тварин хмари комах. На Хортиці дрімлюгу можна зустріти поблизу занедбаних садів, в посадках у полів, на степових схилах балок, у просіках. Цей птах – мабуть, найбільш незвичайний і загадковий з усіх нічних хижаків, і зустріти його – велика удача.

Нічні прогулянки Хортицею завжди залишають незабутні враження завдяки прекрасним краєвидам, таємничій атмосфері і зустрічам з дуже цікавими птахами. Тепер ви знаєте, як можна виявити пернатих нічних мисливців, про існування яких багато хто навіть не підозрював. Бажаємо приємних нічних подорожей у світ заповідної природи острова Хортиця!

Олексій Толмачов

Гід по Хортиці у вас в кишені

Мобільний додаток

  • Працює будь-де без доступу до мережі!
  • Ілюстровані розповіді про понад 150 цікавих місць, пам’яток історії та природи
  • Пішохідні, велосипедні та автомобільні маршрути між будь-якими точками
  • Навігація, пошук та всі об’єкти інфраструктури

Завантажити з Google Play

Кемпінг Сагайдачний

RocknRope: роупджампінг, скелелазання, естремальні експедиції

Теплоходные экскурсии и аренда теплохода в Запорожье от компании Речной Трамвайчик

Куди піти

Відомі багатьом запоріжцям високі електроопори, що стоять на Совутиній скелі

Цікавий факт

У минулому кілька островів, видимих зараз з північного краю Хортиці перед ДніпроГЕСом, були поєднані з Хортицею піщаною косою.